Pienydinvoimaselvitys Vantaalla

Pienydinvoimaloita suunnitellaan eri puolilla maailmaa. Helsinki ja Espoo ovat mukana kehityksessä. Espoon valtuusto on päättänyt selvittää, voisiko pienydinvoimaa sijoittaa kaupungin alueelle. Pienydinvoimalat olivat vielä muutama vuosi sitten futurismia. Nyt uskotaan, että pienvoimaloita on käytössä jo kymmenen vuoden kuluttua.

Poliittista ajattelua on kypsyttänyt ilmastonmuutos. Jos maailma haluaa siirtyä ilmastonmuutoksen edellyttämässä aikataulussa pois fossiilisesta energiasta, ydinvoimaa ei voi ohittaa, piti siitä tai ei. Kaupunkien suunnitelmat ulottuvat esimerkiksi kaavoituksessa niin kauas, että pienydinvoima tulee ottaa huomioon jo nyt.

Vantaan on luopumassa nopeassa aikataulussa hiilen ja kaasun käytöstä. Jätevoimalalla ja suunnitteilla olevalla maailman suurimmaksi sanotulla lämmön kausivarastolla ei kuitenkaan pystytä pitkällä aikavälillä turvaamaan riittävää energiatuotantoa.

Maapallon ilmaston etu kääntää vanhan kehotuksen nurin päin. “Think big” on väärä suunta, kun haetaan ilmastoa rasittamattomia energiantuotantoratkaisuja. “Think small” edustaa tulevaisuutta.

Myös presidentti Sauli Niinistö antaa Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa vahvan tukensa ydin- ja tuulivoimalalle.

“Kyllähän ydinvoima on nyt ja sitten jatkossa väistämätön osa meidän energian tuotantoa ja saantia”, Niinistö toteaa.

15.11.2021 Markku Weckman

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa