Vantaan ystävyyskaupunkien tarkastelu

Vantaalla on 12 ystävyyskaupunkia, joista 9 on Euroopassa. Ystävyyskaupunkiperinne nykymuodossaan alkoi toisessa maailmansodassa. Vantaan ystävyyskaupunkisuhteet ovat yhtä lukuun ottamatta solmittu ennen 1990-lukua.

Maailma, jossa elämme, on kokenut monenlaista myllerrystä sitten 2000-luvun alun. Jotkut valtiot ovat luisuneet totalitääriseen suuntaan. On erityisen huolestuttavaa, jos maailmalla on valtioita, jotka toteuttavat laajamittaista vähemmistöjen sortoa, perustamalla uudelleenkoulutusleirejä, pahoinpitelemällä, vainoamalla, pakottamalla pakkotyöhön ja jopa teettämällä pakkosterilisaatioita. Puhumattakaan lukuisista muista ihmisoikeusloukkauksista, koskien esimerkiksi siirtotyöläisten asemaa. Lukuisat ihmisoikeusjärjestöt sekä länsimaat ovat jo vuosien ajan yrittäneet tuoda esiin näitä todella julmia, järjestelmällisiä ja laajoja ihmisoikeusrikoksia.

Historiasta löytyy tapauksia, joissa ystävyyskaupunkisuhteita on peruutettu erinäisistä syistä. Esimerkiksi 2012 Nanjing katkaisi ystävyyskaupunkisuhteet Nagoyaan, sillä Nagoyan pormestari toi esiin mielipiteitään koskien Nanjingin joukkomurhia toisessa maailmansodassa. 2013 Italian kaupungit Milano, Venetsia ja Torino peruuttivat ystävyyskaupunkisuhteensa Pietarin kanssa, koska Venäjällä astuivat voimaan lait, jotka syrjivät homoseksuaaleja. 2014 Praha katkaisi ystävyyskaupunkisuhteet Pietarin ja Moskovan kanssa, koska Venäjän joukot hyökkäsivät Ukrainaan.

Vaikka ystävyyskaupunkiperinne on ollut hiipumaan päin, EU tukee ystävyyskaupunkitoimintaa jopa rahallisilla hankkeilla. Kuntaliitto on jäsenenä Euroopan neuvoston kunta- ja aluehallintokongressissa, ja tämä toimielimen eräs tärkeimmistä tehtävistä on ystävyyskaupunkisuhteiden solmimisen edistäminen.

Me valtuustoaloitteen allekirjoittajat esitämme, että Vantaa tarkastelee uudestaan ystävyyskaupunkisuhteensa, mahdollisesti lopettaa suhteet sellaisten kaupunkien kanssa, joissa valtio ja hallinto rikkovat räikeästi ihmisoikeuksia, ja tutkii mahdollisuutta EU-hankkeiden puitteissa solmia uusia ystävyyskaupunkisuhteita esimerkiksi tuoreimpien EU-maiden ja näiden kaupunkien kanssa.

Aloite 31.1.2022 valtuustolle

Suvi Karhu

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa